FreeHorseStyle
FreeHorseStyle
facebook   Youtube   |   torokgyorgy.hu   deutsch.torokgyorgy.hu   english.torokgyorgy.hu   Aa | Vissza  

Vélemények a FreeHorseStyle-ról

Kedves Gyuri!

Először is szeretnék ismét köszönetet mondani nektek. Amerre járunk és akikkel találkozunk mindenkinek elmondjuk, milyen nagyszerű dolgot tanultunk tőletek és ajánljuk, hogy menjenek megtanulni, –érdemes!!!
A hétvégén egy lovas boltban is elmondtam és a tulajdonosa nagyon lelkes volt, ő is elmegy hozzátok. Szeretnénk evvel meghálálni nektek a sok segítséget amit kaptunk tőletek. Tulipán folyamatosan fejlődik az edző egyre elégedettebb vele, már a gyerekek is belátták, hogy ez a járható út a lovakkal kapcsolatban, és elkezdték ők is alkalmazni a módszert az apa segítségével. Remélem hamarosan ők is részt vesznek egy oktatáson nálatok, mert úgy gondolom Gyuritól könnyebben elfogadják a módszert.

Még egyszer köszönünk mindent.
Debreceni Szilvia


Török Györgyöt és a FreeHorseStyle kiképzési rendszerét már évek óta nagy érdeklődéssel figyeljük. A 2012/13-as tanévben felkértük, hogy az Epona Spanyol Lovasiskolával szorosabban együttműködjön. Tanulóinkat elméleti és gyakorlati oktatásban részesíti, így „saját bőrünkön” is tapasztalhatjuk munkájának eredményességét. Az általa kifejlesztett képzési rendszerben az a különleges, hogy szakágtól függetlenül, minden lovas ember számára alkalmazható/alkalmazandó, alapszinttől a legmagasabb idomítási fokig.
Iskolánkban lovainkat és lovasainkat a klasszikus idomítás elvei alapján képezzük magas szintig, utánpótlás lovainkat mi tenyésztjük. Több, mint 60 lóból álló állományunkat, a tenyészkancától a növendék csikókon keresztül, a magasan képzett fedezőménekig, mind a 24 tanulóból álló csapatunk kezeli. Nap mint nap újabb és újabb szituációkkal találkoznak, így iskolánkból gazdag tapasztalattal rendelkező szakemberként kerülhetnek ki.
Török György módszerének segítségével sokkal hatékonyabban kezeljük a mindennapi „problémákat”. Csikóinkkal teljesen stresszmentesen kezdődik a munkába vétel, a komolyabb feladatokhoz való szoktatás.
Konkrét példát is említve:
- két teljesen nyers, kezeletlen 3 éves csikó, néhány óra FreeHorseStyle munka után, szinte egyedül ment fel a lószállítóra;
-„ifjú titán” méncsikóinknak nehézséget okozott a karámba ki- és bevezetés, ezek a nehézségek teljesen megszűntek a módszer alkalmazásával;
Magasan képzett lovainknál – főleg kézen idomításban – nagy segítségként szolgál lovasainknak a helyes kommunikáció és testmimika elsajátításában, így nagyban hozzájárul lovasaink fejlődéséhez.
A rendszerben Török György olyan általános érvényű szabályokat is megfogalmazott, amelyekről semmilyen idomítással kapcsolatos könyv ez idáig nem tett említést, pedig fontos részét képezi a lóval való munkának/ lóval való kommunikációnak.
Összegezve, iskolánkban a FreeHorseStyle hozzájárult a harmonikus ló-lovas kapcsolat kialakulásához, lovasaink és lovaink gyorsabb fejlődéséhez.

Borsó Dorottya, Epona Spanyol Lovasiskola vezető edzője


Köszönet!!!

Fiatal, 4 éves sport lovunk Zsaklin nyersen került hozzánk, a belovaglásával többen, hosszú ideig próbálkoztak eredménytelenül. Miután nem maradt remény a hagyományos módon történő "betörésre", elgondolkodtunk, hogy talán más út is járható. Megkerestük Török Györgyöt, elmondtuk a problémánkat és Ő azonnal elvállalta a ló belovaglását. Mint később kiderült, Ő sem számított rá, hogy ekkora a gond.
A kanca már annyira elvesztette a bizalmát az emberekben, hogy egy-egy kísérlet alkalmában a lovasban és önmagában is kárt tett, ágaskodott, hanyatt vágta magát. Két hete kaptam vissza a lovat. Vagyis talán nem is Őt. Mintha nem is az a ló lenne. Feltétel nélkül bízik az emberben, készséges és kiegyensúlyozott. Minden felülésnél nyugodt, egy rossz mozdulata sincs. Több lóval foglalkozok, de egyikőjüknél sem tapasztaltam ilyen bizalmat az emberrel szemben és tudom, hogy ezt mind Gyurinak köszönhetem.

Nem felejtjük el Neked Gyuri! Köszönöm

Milesz Eszter


Hát hogy is kezdjem… :)


Szóval azt hiszem magamat nagyjából valahova a szkeptikusok és a „hívők” közé soroltam, ami az alternatív ló képzési módszereket illeti.
Így volt ez egészen addig, amíg el nem mentem a 3 napos kurzusra. Valójában csupán a kíváncsiság késztetett erre, mert nem volt semmi különösebb problémám a lovammal. Legalábbis azt hittem.  Azóta viszont kiderült, hogy hatalmas kommunikációs űr tátongott közöttünk, ami háttérbe szorította lovamnak legcsodálatosabb oldalait, érzékenységét, finomságát. Nem telt el sok idő még mióta hazajöttünk a kurzusról, de máris hihetetlen csodákkal találom magam szemben az edzések során. Azt tudom mondani, hogy olyan érzéseket ad, mintha mindig is erre várt volna, hogy végre valaki észrevegye,  mi az amit szeretne, ami neki jó és ahogyan szívesen megteszi amit kérek tőle. Először földről próbálkoztam és nagy meglepetésemre minden tanult „gyakorlatot” úgy csinált, mintha csak kottából olvasná, szinte követelte, hogy adjak neki újabb és újabb feladatokat, de ezután jött még csak az igazi meglepetés! Mikor fölültem, valami addig sohasem tapasztalt érzékenységet, finomságot vettem rajta észre. Korábban sokat fogott a kezemben, a felvételek sokszor valóságos erőpróbák voltak, és  a vágtabeugratások is nehézkesek voltak. Ehhez képest, most úgy váltogattam a jármódokat, hogy (nem vicc) szinte csak rá kellett gondolnom, hogy mit akarok és ő megcsinálta. Ez lépéstől-vágtáig és vágtától-lépésig is így ment. Szó szerint lesi, hogy mi a következő kérésem. Egyelőre itt tartunk, én csak ámulok és bámulok. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan és könnyedén el lehet érni azt, hogy ez a hatalmas állat felkínálja nekünk szolgálatát csupán attól, hogy helyesen, az ő kedve szerint van hozzányúlva. Mindez persze tényleg teljesen erőszakmentesen. Annyit mondok, hogy amit itt tanultam az felér egy kis csodával és gyökereiben változtatta meg a szemléletemet. Bárcsak mindenki rájönne arra, hogy ha megismeri a lovak elméjének működését csodákat lehet kihozni a legnehezebbnek tűnő lóból is és évekig tartó kilátástalan nehéz munkától (melynek sokszor nem is jön meg a várt eredménye) kímélhetné meg magát.

Ui: Ha valaki írásomat olvasva esetleg azt hinné, hogy  költői túlzásokkal éltem, annak azt ajánlom, menjen és győződjön meg róla személyesen, hogy  a Free Horse Style tényleg működik és nincs benne semmi „csiribiri” egyszerűen tényeken alapul.  Megnyitja a kommunikációt ló és ember között. A tudás a kezünkben lehet, csak akarni kell élni vele és akkor tényleg nincs határ!

(és mielőtt bárki azt hinné, nem vagyok a FHS alkalmazottja… :D )

Balogh NóraHa egy mondatban kellene megfogalmaznom a gondolataimat azt mondanám: " a tények magukért beszélnek..." :)

A lovak mellett, és a lovastársadalomban eltöltött idő alatt (közel 30 év) szerzett pozitív és negatív tapasztalataimnak köszönhetően mára már csak azoknak, és azokban hiszek, akik valamilyen látható bizonyítékkal támasztják alá a tudásukat. A Veled töltött három nap elég volt arra, hogy felismerjem a FreeHorseStyle az az út, amin én tovább szeretnék menni. Az általad ismertetett elmélet és gyakorlat segítségével még - ez alatt a rövid idő alatt is! - nagyon gyors és látványos eredményt értünk el mindannyian. A lovammal, aki egy viszonylag domináns mén, és akit 12 éve lovagolok, egy teljesen új kommunikációs csatornát tudtam kialakítani. Igazi együttműködést.

A FHS elmélete logikus, alapos és mindenki számára könnyen megérthető. Ennek ismeretében lovainkat igazi társakként tudjuk kezelni. Segíthetünk Nekik az összes eltemetett, negatív élmény feldolgozásában. A képzésükben pedig bármilyen célt, amit megfogalmaztunk elérhetünk. Tetszett, hogy kiemelted a munka lépésenkénti felépítésének fontosságát, a precizitást, pontosságot a rugalmasságot és maximális tiszteletet! Az általad felépített rendszer segítségével rövid időn belül a lovaink ismét minden frusztrációtól mentes, jókedvű, a közös munkát izgatottan váró, képességeiket maximálisan nyújtó TÁRSAKKÁ válhatnak. Számomra ez a legfontosabb!

A kurzus végeztével nem azt éreztem, hogy valami lezárult, hanem azt, hogy valami elkezdődött. Kinyitottál egy ajtót számomra, ami mögött egy nagyon messzire vezető utat látok. Arra is ráébresztettél, hogy az, hogy ezen az úton milyen messzire jutok el, sosem a lótól függ majd. Az úton megtett szakasz hossza az ember saját korlátaitól, bizalmától, kitartásától és hitétől függ. Lovainkban sokkal több rejlik, mint amit gondolunk. Biztos vagyok benne, ha ezen az úton teszek egy lépést a lovak felé, Ők hármat fognak lépni viszonzásképp.

Hálás vagyok, és köszönöm Neked, hogy kinyitottad ezt az ajtót!

Syposs TimiHobbilovasként a kurzus alatt végérvényesen rájöttem, hogy a lovaglás nem önző emberi élménykeresésből áll, annál jóval többet kell, hogy jelentsen!
A cél egy olyan baráti kapcsolat kialakítása a lóval amely a kölcsönös bizalmon alapul! Éreztem én ezt korábban is, de a megfelelő kommunikáció hiányában az ember nem tud a maga és lova kedvére tenni egyszerre. A FREEHORSESTYLE képes feloldani a frusztrációt. Lehetőséget ad, hogy megérthessük éppen mi zajlik a lovunk fejében és utat mutat. Ez a rendszer talán az egyetlen mellyel a ló és lovasa közötti harmonikus kapcsolat a legkönnyebben elérhető. A kulcsot köszönettel átvettem, innentől kezdve igyekszem felnőni az előttem álló feladatokhoz és nagy türelemmel azon leszek, hogy azokat a rendszered segítségével és a lóval együtt közösen megoldjuk!

Sok erőt és egészséget kívánok a további munkádhoz! Remélem egyre több lónak lesz jobb élete a FREEHORSESTYLE által és egyre több ember hallja meg a kiáltásodat:

HELLLÓÓ! EZT ÍGY KELL HELYESEN CSINÁLNI! LÁTOD MILYEN EGYSZERŰ!
 
Köszönjük,
Némethy Gábor & MamaVéleményem a FreeHorseStyle-ról:

2010-novemberben Budapesten találkoztam Török Györggyel, aki kidolgozta a FreeHorseStyle ló-kiképzési elméletet. Elhatároztam, hogy részt veszek a 3 napos alap-kurzuson. Röviden, 30 éve a filmiparban dolgozom, mint kaszkadőr/ koordinátor / (MATRIX I-III., Star wars III., Véres Gyémánt, Dark City..... .). Ez idő alatt volt szerencsém találkozni es együtt dolgozni a legjobb lovas trénerekkel világszerte. Véleményem szerint, az emberek amikor megismerik és megértik a koncepciót a FreeHorseStyle rendszer mögött, rájönnek, hogy a filozófia amit Török György kifejlesztett, az egyedülálló. Napjainkban kitalálni, létrehozni valami egyedi dolgot az nagy eredmény. Török Györgynek a FreeHorseStyle elméletével úgy érzem, hogy ez sikerült. A 3 napos kurzusból extra 2 hét lett. Gyakoroltam, tanulmányoztam hogyan képzi a lovakat Török György. Módszerének egyszerűsége, ahogyan bizalmat és együttműködést teremtett azokkal a lovakkal, akik valamilyen fóbiában, stresszben szenvednek, igazán meggyőző volt. Szerencsésnek, tartom magam, hogy megismertette velem fő elveit ennek az egyedülálló, erőszakmentes ló-kiképzési módszernek.

Horváth Lajos
Ausztrália, QueenslandMit kaptam a tanfolyamtól?

Egy egészen más felépítésű gondolkodást az eddig tanultakhoz képest. Újra megerősítést kaptam arról, hogy az alapok mennyire fontosak, ugyanakkor ami teljesen új információ a gyakorlati téren: a precizitás. Az, hogy amit kérek, az pontos kérésre PONTOS választ jelentsen. Az elméleti részt tekintve: új információként kaptam azt, hogy az elme „kitisztítása” és az elme képzése mennyire fontos és elkülönülő téma. (Eddig a képzések ezt nem tették tisztává, hanem egy nagy komplexként kezelték magát a képzést.) A jövőben - nagyon remélem - én is egyik bizonyítéka lehetek majd annak, hogy milyen remekül működik ez a rendszer! A legnagyobb dolog az, ha a lónak is kedvet csinálhatunk a tanuláshoz, és ez a rendszer lehetővé teszi ezt is!! Egy friss élményem: mindig beletörődtem abba, hogy a lovam csak a mellső lábaival hajlandó felmenni a dobogóra. Néha megpróbáltam felküldeni négy lábbal is, de olyan ügyetlen volt, állandóan össze-vissza botladozott, hogy inkább letettem róla. A kurzus után elhatároztam, hogy megoldom ezt a problémát. És mi történt? Kiderült, hogy ez csak az én számomra probléma, nem a lónak! Először megint ügyetlenkedett, de tovább kértem tőle a feladatot, és a harmadik próbálkozásra már fent volt! Mind a négy lábával! Csupán csak kérnem kellett.

M.J.Kedves Gyuri!

Bár eltelt egy hét a kurzus óta sajna csak most tudok írni. Utólag viszont jobb, hogy így alakult. El kellett mennünk Negróval egy terepre, hogy megtapasztaljam mekkora nagy különbség van a lóhoz való viszonyulásomban, a tanultak hatására. Eddig a konfrontációt inkább kerültem, nem éreztem, hogy kész vagyok arra, hogy a ló akarata ellen menjek. De most hála a tőled tanultaknak bátrabb és határozottabb voltam. Azokon az utakon, ahol idáig ő kérésem ellenére ügetett most már nem engedtem. Ha villanypásztorban legelő lovakhoz tartott azt sem engedtem. A lovam egyre dühösebb és ellenállóbb lett. Sokszor próbálkozott az ellenkező irányba elrohanni. Kitartottam, nem engedtem neki, hiszen megtanultuk a ló elméjének működését. Ha ráhagyjuk az ő akaratát, akkor ezt fogja megtanulni. Ezen az egy terepen többet mertem kérni a lovamtól, mint idáig bármikor. A kitartás meghozta eredményét. Sok-sok próbálkozás után Negró letett az önálló kezdeményezésről. Hazafelé egy nyugodt, átengedő ló mozgott alattam. És láss csodát, hazafelé is lehet nyugodt, kényelmes vágtát lovagolni. Köszönöm. Kívánom, hogy minél több embernek átadhasd ezt a tudást, hogy harmonikusan és boldogan dolgozhassanak lovaikkal.

Kluber Tünde
VértessomlóLó és ember! (vagyis a lovak mint állatok és mi SZERETŐ gazdáik???)
Sokan lovasnak születtünk vagy esetleg azzá válunk, de hogy tesszük ezt... Kitalálunk valamit és azt kérdezés nélkül (kommunikáció nélkül) a mi akaratunkból hajtatjuk végre szeretett lovainkkal!!! A FREE HORSE STYLE 3 napos kurzusán kicsit más a helyzet: kivilágosodott számomra, hogy bármilyen kérésünk lehet imádott lovunk felé ők képesek vágyni arra, hogy teljesíthessék bármilyen kérésünket és 100%-os együttműködést nyilvánítsanak bármilyen körülmény legyen is!!! A 3 napos kurzus óta teljesen tökéletesen működik lovam és köztem az együttműködés, és lovakkal való kommunikációm teljesen megváltozott!!!

1000 köszönettel!!!!!
Farkas Csaba