FreeHorseStyle
FreeHorseStyle
facebook   Youtube   |   torokgyorgy.hu   deutsch.torokgyorgy.hu   english.torokgyorgy.hu   Aa | Vissza  

Bemutatkozás

bemutatkozas2.jpg
„NEM LÉTEZIK EBBEN AZ UNIVERZUMBAN OLYAN PARTNERVISZONY,
AMI CSAK AZ EGYIK FÉL SZÁMÁRA JELENT PROFITOT.”


Évek óta a lovak elméjének a működését tanulmányozom. Próbáltam megfigyelni, hogy milyen problémákkal küzdenek lovak és lovasok (versenyzők és hobbilovasok).
Észrevettem, hogy a lovak tele vannak mentális problémákkal. A meglévő kiképzési módszerek csak a mechanikus dolgokra fókuszálnak. A mentális problémákat nem állítják helyre, sőt újabb problémák alakulnak ki. Ezeket a problémákat az emberek nem tudják kezelni, és egyre durvább eszközöket alkalmaznak a lovak kiképzésekor. Ettől kialakul egy olyan nemkívánatos állapot, ahol sem a lovas, sem a ló nem boldog, egyikőjük sem érti a másik reakcióját.

És az elképzelt barátságból a ló és a lovas között harmónia helyett küzdelem lesz, ahol vagy az egyik, vagy a másik fél győz – illetve veszít.
Harmonikus kapcsolat úgy alakul ki, ha mind a ketten profitálnak a közös munkából.

Rájöttem, hogy a lovak legnagyobb problémája hasonló az emberekéhez, hogy a reaktív elméjük (öntudatlan, ingerreakció elven alapuló) dolgozik az analitikus helyett (amelyik elemez, mérlegel és döntést hoz): sok múlt- és jelenbeli fájdalom, szorongás és meg nem értés befolyásolja cselekedeteiket, reakcióikat. A lovak munka közben sokszor nincsenek a jelenben, hanem valamelyik múltbeli fájdalmas eseménynél vannak leragadva. Csak akkor tudnak tökéletesen dolgozni, ha az elméjüket a jelenben tartjuk!


Célom a szabadságérzet átadása lovaknak és embereknek, hogy tökéletes harmóniában éljenek egymás mellett, tökéletes élvezetet biztosítsanak egymásnak, függetlenül attól, hogy a lovas hobbi- vagy sportlovas-e. Missziómnak érzem azt, hogy a lovas tanulja meg a lóelme anatómiáját, s ezáltal tanulja meg a lovat tökéletesen kezelni. Így megszűnhetnek azok a kiábrándultságok, hogy a lovasok a lovakat sűrűn cserélgetve keressék a harmóniát.

A „suttogók” a kezelhetetlen lovakat kezessé teszik. De itt nem szabad megállnunk! Én kiabálónak tartom magam! Vegyük észre, hogy valami nincs rendben a lovakkal! Mondják, hogy ha kantár vagy kötőfék nélkül tanítunk egy lovat, akkor kiderül a partnerség valódisága. De ez nem teljesen igaz. Kötőfékkel és nélküle is lehet túlzottan nagy nyomást helyezni egy lóra, s ezáltal megtörni őt. Nem minden „természetes” lókiképzés természetes.

Amit egy ló felszerelés nélkül nem tud megcsinálni, minden szituációban, az – a szabad ló stílus szempontjából – nem igazi tudás. A felszereléssel történő munka is 1dekagrammnyi, lehelet könnyed kommunikáció legyen. Tisztelem a lovas sportágakat, hiszen mindegyikre szükség van. A természetes lovas a ló genetikájában levő tudást használja, azt hozza ki belőle. Meg kell keresnünk és tiszteletben kell tartanunk a ló affinitását, képességeit.

Az a lovas, aki ismeri a lóelme anatómiáját, az mindent tud. Bármit meg tud tanítani könnyedén, barátságból, szeretetből. Ha ez így sikerül, az maga a varázslat! És ezt könnyebb elérni, mint gondolnánk, csak a megfelelő tudás és a helyes hozzáállás kell hozzá.

A ló kiképzésének vezérfonala az, hogy a tényt külön kell választani a véleménytől. Ezáltal bíráljuk felül az eddigi elveket. Csak a tényekkel kell dolgozni tovább. Ezt szeretném tisztába tenni!
(Tény: olyan valami, aminek létezését látható bizonyítékokkal lehet igazolni. Vélemény: Olyan dolog, amely vagy valamiféle tényeken alapul - vagy nem. Egy felületes tudású lovas azonban nem lát semmilyen különbséget egy tény és valaki véleménye között.)

Nem szeretnék minden lovasból felszerelés nélküli lovast csinálni. Én ezt csak azért csinálom így, hogy a lovasoknak megmutassam, hogy egy lovat mennyire le lehet finomítani és milyen magas szintű partnerséget el lehet érni egy lóval. Célom az, hogy segítsek azoknak, akik vágynak egy ilyen kapcsolatra, minden lovasnak a saját álma függvényében.